NovinkyPCTéma dne

Top MMORPG všech dob | Clash of Redactors #1

Relativně nedávno jsme na našem webu zavedli novou rubriku TOP 5, kde jsme vám představili Nejlepší open-world hry nebo Největší herní záporáky. Ale jak už to tak bývá, i u nás se názory na dané žebříčky mohou lišit, a proto tu máme další rubriku podobného ražení. Jmenuje se Clash of Redactors a jak už asi tušíte dozvíte se v ní více než jen jeden názor jednoho redaktora. V prvním díle této rubriky se tak spolu s mým kolegou podíváme na téma TOP MMORPG všech dob a povíme si něco o našich nejoblíbenějších hrách tohoto žánru!

About the author

Jarda “Prank” Strejc
Trochu fotograf, trochu geek, trochu hráč, trochu čtenář, trochu moderní písař, trochu ajťák, trochu od všeho. Ale táta nejvíc.

About the author

Jan “White Rabbid” Kőrmendy
Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, pisálek, CEO Gamesmagu, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

#1 – Ultima Online 2D

Po dlouhých 45 minutách zvoní. Vybíhám na chodbu, abych se mohl se spolužáky bavit o Ultimě.
I po skoro dvaceti letech se ke hře každoročně vracím a jen zřídka se to obejde bez nostalgické slzy.

Ultima Online 2D, dítě známého Richarda Garriota alias Lorda Britishe, byla nepochybně překonána graficky, některé její prvky však ani zdaleka překonány nebyly. Obrovský svět plný dobrodružství, propracované PvP, hráčské domy, trhy, turnaje, guildy, frakce, obchody, vše, na co si vzpomenete. To vše byla Ultima Online. A to nemluvím o skutečných přátelství, která v ulicích Brittainu vznikla.

#1 – Black Desert Remastered

Pokud se chceme bavit o nejlepších MMORPG hrách všech dob tak na prvním místě je za mě bezkonkurenčně BDO. Ano ano už vidím ten dav lidí co mě bude chtít ukamenovat, ale WoW i přesto, že je skvělé MMO už je pro mě zastaralou záležitostí a tudíž si první místo určitě nezaslouží.

Black Desert Remastered je na druhou stránku vším, co byste od MMORPG očekávali. Masivním RPG s tisíci hráčů kolem vás, prakticky neomezeným craftingem, propracovanou ekonomikou, neskutečnou grafikou a hlavně plně akčním soubojovým systémem, který vám vlije adrenalin do žil.


#2 – World of Warcraft

Kultovní MMO z světa Warcraftu, co bych to byl za pařana, kdybych ho sem nedal? Přestože se dnes propastně liší od původní hry z roku 2004, jedná se o jedinečně komplexní dílo s úžasným lorem, skvělou hratelností a úžasnou schopností vtáhnout hráče do prostředí Azerothu. Inu, pokud si chodíte občas jen tak sednout do Goldshire před hospodu, tak víte, o čem mluvím.

World of Warcraft přináší zábavné PvP v podobě arén a battlegroundů, dobrodružné PvE v dungeonech, raidech a světových eventech. Levelovací systém je urychlený a tak se nemusíte měsíce trápit plněním questů, abyste si užili endgame. Za mě ve všech směrech nejkvalitnější MMORPG.

#2 – Lost Ark

Jop čtete správně ani tady se nekoná žádná úchvatná změna směrem k “tradičnějším” MMORPG. Lost Ark je za mě jedním z nejzábavnějších akčních MMORPG které jsem v posledních letech měl tu možnost hrát a ostatně i stále hraji.

A co od Lost Ark očekávat? Classy vázané na specifické pohlaví, ale hlavně unikátní a vysoce zábavný příběh včetně vedlejších misí. Unikátní herní classy, skvělou grafiku, úžasný bojový systém a bohužel i jednu vadu – hra je aktuálně dostupná pouze přes VPN pro Rusko a Asii (v EU vyjde v roce 2021).


#3 – The Elder Scrolls Online

Jestli si někdo další zaslouží místo v mém žebříčku, pak jsou to The Elder Scrolls Online. Se sérií TES jsem přišel poprvé do styku s releasem Morrowindu, pamatuji grafickou revoluci v Oblivionu a teď je tomu 10 let, co nám učaroval Skyrim.

ESO vrhne hráče do Tamrielu, s možností prozkoumávat jednotlivé oblasti světa, které známe z jednotlivých předchozích titulů. Hra navíc vyžaduje jednorázový nákup a nerozhodnete-li se pro ESO Plus, tak se v zásadě obejde bez měsíčních poplatků

Nostalgický výlet do série TES, krásná grafika (obzvláště pak u poslední expanze Greymoor), propracovaný svět i lore a hodiny a hodiny zábavy. To vše jsou The Elder Scrolls Online.

#3 – Neverwinter

Teď asi koukáte, protože jsem napsal i o něčem “normálním”, ale je fakt, že Neverwinter si místo v mém listu top 5 MMORPG všech dob rozhodně zaslouží. Tohle MMORPG totiž představuje vše, co bychom mohli od světa Dungeons & Dragons chtít a každý kdo ho nehrál udělal velkou chybu.

Co ale dělá Neverwinter tak skvělým MMORPG? To, že je zdarma? Ne, ale hra i přes své stáří nabízí ucházející grafiku, zábavný bojový systém, skvělý příběh Dungeons & Dragons, dostatek herních tříd a hlavně možnost vytvářet si vlastní dungeony a questy!


4# – EVE Online

EVE Online nepochybně není pro každého a na první pohled působí dost nudně. Do žebříčku se dostává převážně díky své jedinečnosti. Těžko bychom hledali obdobné vesmírné dílo.

Hra spatřila světlo světa před 17 lety a k dnešnímu dni urazila dlouhou cestu. Vývojáři udržují grafiku s dobou a EVE si drží stabilní hráčskou základnu. Všichni hráči se potkávají na jednom serveru a lze tak zažít opravdu gigantické bitvy. Hra je pomalá a vyžaduje čas, než se vypracujete. Že se jedná o multiplayer vám hra brzy vysvětlí, jelikož jako sólista zde v žádném případě neuspějete.

4# – Ashes of Creation

Ne, nic neříkejte, vždyť ono to ještě nevyšlo! Ne nevyšlo, ale to neznamená, že si Ashes of Creation nejde zahrát. Hru testuji už prakticky od raných fází a nemůžu si vynachválit jak přístup developerů, tak hru samotnou.

Ashes of Creation nabízí skvěle propracovaný bojový systém, ctí prvky tradičních MMORPG a nutí vás mít v týmu tanka, healera, dmg dealera prostě hrát s ostatními hráči tak, jako kdysi. Přidejte nádhernou grafiku a zajímavý příběh a máte MMORPG jako žádné jiné.


5# – Oldschool Runescape

Když jsem na začátku vybafnul s Ultimou Online, nemohu to uzavřít jinak, než RuneScapem. Za mě jedna z her, které definovaly celý MMORGP žánr. Výhoda oproti konkurenčnímu EverQuestu nebo Ultimě byla v možnosti hrát hru v prohlížeči. Chápete? V prohlížeči. Třeba na školním PC, jestli mi rozumíte. 🙂

Hra je vtipná, zábavná a pokud dokážete dnes přimhouřit (čti zavřít) oči před grafikou, svět vás nepochybně pohltí a jen tak nepustí. Pokud vás netáhne nostalgie a chtěli byste vizuálně příjemnější zážitek, zkuste Runescape.

5# – Lineage 2

Lineage 2 bylo jedním z prvních MMORPG, které se u nás objevilo a bylo dostupné zdarma na hacknutých serverech. O to více překvapilo, že bylo vysoce návykové a spousta z mých přátel (včetně mě) u něj strávila i několik let. Já například provozoval i jeden z miriády tehdejších serverů a pamatuji si nejednu skvělou příhodu z hraní.

Lineage 2 už není zdaleka tak populární jako kdysi, ale to neznamená, že by se nehrálo. Právě naopak, hra byla zjednodušena a uzpůsobena moderním hráčům a věřím, že si ji kdekdo oblíbí. Pro mě už je v top 5 hlavně díky nostalgické slze, která sem tam ukápne.


Máte rádi žánr MMORPG? Napište nám v diskuzi jak byste volili vy.

Jan "White Rabbid" Kőrmendy

Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, streamer, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

Jarda "prank" Strejc

IT Worker • Gamer • Writer • Father

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button