NovinkyPCPS4Téma dneXbox One

V Číně odteď můžete hrát jen 90 minut denně, tedy …

… kromě víkendu. Zní vám to jako špatný vtip? Myslíte si, že si děláme legraci? Ne bohužel nejde o žádný předčasný apríl ani nic podobného. V úterý totiž vstoupil v platnost nový zákon omezující hráče do 18 let v celé Číně.

Tento zákon stanovuje, že lidé mladší 18 let nesmí hrát denně více jak 90 minut, o víkendu pak mohou hrát maximálně 3 hodiny. Zároveň nesmí hrát v době od 22:00 do 08:00 rána. Aby toho nebylo málo přidalo se k tomu ještě omezení útraty ve hrách, kdy hráči nesmí utratit za ingame content či různá DLC více než 500,- až 1200,- korun měsíčně – hodnota se bude lišit podle věku daného hráče.

Zatím nejsou známy postihy, ale jak všichni víme Čína se v tomhle s nikým nepáře a tak nám nezbývá než litovat všechny, kteří mají tu smůlu a v Číně žijí. Můžete si samozřejmě myslet, že něco takového není možné uhlídat, ale opak je pravdou jelikož se budou všichni hráči registrovat skrz speciální účty s jejich osobními údaji a ID. Tohle vše by samozřejmě mělo být pro dobro mladé generace v Číně, která aktuálně trpí závislostmi na hrách v trošku jiném kalibru než máme u nás. Jsou u nich například stále populární herny, které jsou nonstop plné a je znám nejeden případ, kdy hráč umřel z nedostatku hydratace a živin.

Tím samozřejmě neříkáme, že je toto omezení v pořádku! Právě naopak, myslíme si, že o čase který stráví dítě u počítače či konzole by měli rozhodovat výhradně sami rodiče. Když jsem byl ještě malý, taky jsem měl od rodičů jasně stanoveno jak dlouho můžu hrát Karateku, Contru, Super Maria a spol. Podloženo to bylo samozřejmě úkoly, dobrými známkami ve škole a ostatními věcmi jako uklizený pokoj a podobně. Jenže to byla věc mých rodičů a nebyl to zákon, takže se to dalo obcházet nebo domluvit s rodiči. Určitě tu je spousta z vás co si tohle taky zažila, ale dát to jako zákon? Omezovat takhle brutálně lidská práva? To se opravdu může stát jedině v Číně…

Jan "White Rabbid" Kőrmendy

Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, streamer, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button