Novinky

Wargaming se stahuje z Ruska a Běloruska

Poslední několik týdnů můžeme z informačních kanálů slýchávat, jak nejrůznější společnosti stahují své aktivity z území Ruska, případně Běloruska. Ať už jako projev solidarity s Ukrajinou či pod tlakem veřejnosti, odešlo z těchto dvou zemích do dnešních dnů přes 500 firem. Jedná se o společnosti průřezově napříč všemi odvětvími. K odchodu či pozastavení činností se odhodlaly například McDonald, StarBucks, Sony, Neflix, Microsoft, IBM, Deutche Bank a další. Mezi těmito společnostmi jsou samozřejmě i nejrůznější herní studia. Ta kromě odchodu z tamějších trhů podporují Ukrajinu sbírkami a posíláním části výdělků z prodejů jejich her. Nyní se k těmto společnostem přidává další výrazný hráč a to studio Wargaming.

S velkou pravděpodobností jste o tomto herním studiu již v minulosti slyšeli. Pakliže ne, veřte, že na poli zaměřující se na vojenství, se jedná o jednoho z největších hráčů současnosti. Studio bylo založeno v roce 1998 v Bělorusku. Do nynější doby se studio rozrostlo o několik poboček od Sydney, Paříže, Berlína až po Moskvu. Celkem tak pod Wargaming spadá na více jak pět tisíc vývojářů. Mezi nejznámější a nejrozšířenější výtvory studia patří hry jako World of Tanks, World of Planes nebo World of Warships.

Na začátku minulého měsíce jsme od tohoto studia dostali zprávu o propuštění kreativního ředitele Sergey Burkatovskiyho. Propouštěn byl z důvodu jeho názorů na Ruskou invazi na Ukrajinu. Burkatovskij v nyní smazaném příspěvku na Facebooku po ruském útoku uvedl, že podporuje „působení ozbrojených sil Ruské federace, Doněcké a Luhanské lidové republiky“. Wargaming se od prohlášení rychle distancoval a ukončil se Sergeyem spolupráci. Nutno podotknout, že po tomto dramatickém odchodu kyjevská pobočka Wargamingu, která měla před invazí přes pět stovek zaměstnanců, poskytla 30 milionů hřiven ukrajinskému Červenému kříži.

Vyjádření Wargamingu k odchodu

Nyní k aktuální zprávě. Prostřednictvím serveru LinkedIn společnost Wargaming oznámila svůj odchod z Ruska a Běloruska. V prohlášení ohlašuje kromě svého odchodu i převedení svého obchodu s aktuálními hrami v obou zemích na společnost Lesta Studio. Studio se v minulosti podílelo na vývoji výše zmíněných titulů, a také oznámilo začátek procesu uzavírání své kanceláře v hlavním městě Běloruska.

Přesné vyjádření si můžete přečíst v přiloženém oznámení společnosti. Na závěr je třeba zmínit, že se společnost zavázala poskytnout veškerou podporu svým zaměstnancům, kterých se předmětná změna dotkne. Nejspíše tak vývojáři mohou ze strany Wargamingu očekávat s pomocí jejich možného přemístění do zemí, kde se aktuálně nacházejí jejich ostatní pobočky.

Foto: LinkedIn
Zdroj
Foto: Steam

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Myšlenka
Host
Myšlenka
2 let před

Tak nějak jste se zapomněli zmínit, že sídlo společnosti Wargaming je na Kypru, tudíž v daňovém ráji. Takže nějaké uzavírání kanceláří v Minsku je jen pouhá kosmetická záležitost. Než něco převezmete a napíšete, tak zkuste taky zapojit svou šedou kůru mozkovou.

Back to top button