AnimeMangaNovinkyRecenze knih

Jujutsu Kaisen- Prokleté války 1: Rjómen Sukuna | RECENZE

Není to tak dávno, co internet zaplavila oslavná informace s potvrzením druhé série veleúspěšného anime Jujutsu Kaisen. Stejný, ne-li větší, úspěch slavil trailer k prvnímu filmu s názvem Jujutsu Kaisen 0. Film, který se konečně dostává do Evropy drásá hranici netrpělivosti všech otaku k prasknutí. Vzhledem k tomu, jak velkou má tohle nadupané animečko v našem prťavém státě fanouškovskou základu, bylo nad slunce jasné, že první vydání mangy v češtině bude hit. A taky že je.

Manga, která spatřilo světlo světa v roce 2018 si okamžitě vysloužila nespočet ocenění. Možná i proto dostala svou animovanou podobu v tak krátkém časovém horizontu. Některé stejně kvalitní kousky čekají na svůj rozpohybovaný nástup i několik let. V roce 2021 sérii ocenění následovala další škála pomyslných zlatých sošek. Tentokrát však zářilo nově vzniklé anime. Ať už se jednalo o ocenění za anime roku 2021 nebo gratulky putovaly Sukunovi za nejlepšího antagonistu, z Jujutsu Kaisen se velmi rychle stala mainstreamová záležitost. Pro ty z vás, kteří stejně jako já, neholdují čtení mangy na internetech (případně neumí anglicky) nám letos CREW naservírovala tenhle skvost na stříbrném podnose. První díl mangy Jujutsu Kaisen- Prokleté války 1: Rjómen Sukuna tak nesmí chybět ani ve vaší knihovně.

Kletba, jako ztělesnění lidských emocí

Svět, ve kterém kletby (monstra, duchové, říkejte jim jak chcete) ládovány negativní energii, strachem, smutkem, smrtí a jinými ne, příliš veselími kousky lidského bytí narůstají do gigantických rozměrů a působí na obyčejné lidské bytosti je vlastně vizuálně ztělesněnou realitou. Čím více na vás působí smutek a negativní vliv, tím vetší je vaše vnitřní deprese a špatná nálada. Přetransformujte si tenhle stav do podoby obřího červotoče nebo štěnice a máte kletbu jak vyšitou.

Stejně, jako je tomu s duší, která je upoutána na zemi a čeká na svého Shinigamiho, aby ji odvedl do Soul Society ve fenomenálním shónenu Bleach i tady je potřeba správného střapatého hrdinu, aby se s nepřítelem (obyčejným lidem neviditelným) vypořádal. Tentokrát se však nebude jednat o Shinigami, ale o tzv. Jujutsu Sorcerers. Mágy. Čaroděje. Lidi, kteří dokážu tenhle tok negativní energie ovládat a použít jej k tomu, aby kletbu zničili. Pomocí speciálních prokletých technik a rozšíření dimenze, dokážou být tihle čarodějové až nechutně silní.

Jako zarytého fanouška anime Jujutsu Kaisen mě přirozeně velmi zajímalo, jak moc bude manga odlišná od animovaného příběhu. Bohužel, patřím do staré školy a číst knihy online nebo ve čtečce není můj šálek čaje. A je celkem buřt, že se jedná jen o komiks. Studio Mappa je však zárukou kvality. Bylo mi tedy jasné, že i základní stavební kámen bude skvělý. Manga Jujutsu Kaisen byla pro mě velmi příjemným překvapením. Bojové scény, které anime Jujutsu dělá vizuálním pornem, byly z mangy opravdu velmi precizně vycucnuty a přesunuty na zlaté plátno.

Gege Akutami je geniální umělec. Ač na mě ze začátku některé části působily zmateně, postupem času si na jeho osobitý styl, plný chaotických čar, zvyknete. Oproti animované verzi je manga mnohem surovější, šílenější a drsnější. Právě zmiňovaná smršť čar, které Gege používá občas dotváří až fanatickou povahu Itadoriho vnitřního šílenství v podobě Sukuny. Kletby, která po snědení ochranného artefaktu v podobě jednoho z jejich prstu, okupuje jeho tělo. Lahůdka.

Tygr ze západní střední

Nevím, jestli je to náhoda nebo je trojka prostě správné a šťastné číslo. Júdži Itadori, Megumi Fušiguro , Nobara Kugisaki. Hlavní hrdinové příběhu, kteří se svým způsobem nesnáší a vlastně zbožňují. Myslím, že inspirace ve svaté trojici Naruto, Sasuke, Sakura je poměrně jasná. Přidejte k nim Kakashiho s maskou přes oči místo přes pusu a průšvih je na scéně. Ovšem Satoru Gojo, to je panečku jiný Sensei.

Gege Akutami dokonce v jednom z dílů naráží nejen na anime Naruto, ale hodí nám easter egg i k anime Bleach.

Pro ty z vás, kteří příběh hltali skrze zahraniční servery s mangou, nebudou následující řádky překvapením. Nicméně si dovolím tyhle perličky vyzdvihnout. Znáte takový ten začátečnický mindfuck, kdy nedokážete pochopit, proč jsou schopnosti hlavního hrdiny nadpozemské? I přesto, že je prý obyčejným člověkem? A jak je možné, že je ostatní vlastně dokáží vidět? Tenhle detail najdete vysvětlený jen v manze. A já jsem za něj velmi vděčná. Poslední brouk nedůvěry v kvalitu příběhu a série zmizel.

Hned ze startu se totiž dozvíte, že Itadori je vítězem ikonické soutěže Ninja Faktor ( Ninja Warrior). Vtipné a jednoduché vysvětlení Júdžiho sportovního talentu. Najednou vám život začíná dávat smysl.

To, že má tahle série asi nejvíc sexy padouchy ever je obecně známo. Manga nezklamala a Sukunu vykreslila přesně tak geniálně, jako se jeho ,,osobnost” povedlo zachytit studiu Mappa. Díky bohu.

Doporučuju zaměřit se na sekci sežrání prstu. Musela jsem se několikrát vrátit a ve finále si pustit anime pro srovnání. Najdete rozdíl?

Rady, tipy, triky

Na konci března vychází druhý díl mangy v českém překladu. Bude to asi poprvé, kdy si zajistím předobjednávku. Díky, CREW!

Verdikt

Obálka - 100%
Příběh - 100%
Postavy - 100%
Ilustrace - 100%

100%

Naše skóre

Jako nezaujatý fanoušek série Jujutsu Kaisen, který rozhodně netrpí obsedantně kompulzivní poruchou vyznačující se neustálým skrolováním Sukunova instragramu dokážu s čistým svědomím říct: tohle je top.

User Rating: Be the first one !

Gabriela “Inie“ Hudec

Znáte to. Alter ego žijící vlastním životem ve virtuálním světě. A je mu tam moc dobře.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button