MobileNovinkyPCXbox One

Roblox čelí obří žalobě od hudebních vydavatelů!

200 milionů dolarů. To je částka, o kterou hudební vydavatelé z The National Music Publishers’ Association žalují Roblox. Podle nich herní platforma používá písničky známých autorů nelegálně a bez souhlasu od držitelů autorských práv. Roblox však žalobu vidí jako zásadní nepochopení vydavatelů toho, jak platforma funguje. Hodlá se bránit a najít férové řešení.

Podle prezidenta The National Music Publishers’ Association Davida Israelite platforma vydělává „stovky milionů dolarů tím, že vyžaduje po uživatelích zaplatit pokaždé, kdy na ni uploadnou hudbu. Využívá tak neznalosti mladých lidí o fungování autorských práv. Neexistují přitom prakticky žádná opatření, která by zabránila opakovanému porušování práv, anebo alespoň varovala uživatele.“

„Netolerujeme porušování autorských práv a využíváme nejmodernější technologie, abychom filtrovali, detekovali a zakázali neautorizované nahrávky. Rychle odpovídáme na každou DMCA žádost odstraněním závadného obsahu a v souladu s našimi přísnými zásadami zakročujeme proti komukoli, kdo porušuje naše pravidla,“ odpovídá ve svém prohlášení Roblox.

Trápilo by Roblox, kdyby přišel o 200 milionů dolarů? Loni byla platforma třetím nejvýdělečnějším free-to-play titulem a letos byla před vstupem na burzu vyhodnocena její cena na necelých 30 miliard dolarů. Za první čtvrtletí letošního roku měla však ztrátu 134 milionů dolarů. Částka tedy není pro platformu smrtící, mnohem důležitější však bude samotný verdikt soudu. Kdyby se firma musela vzdát copyrightované hudby, mohlo by to mít negativní důsledek na herní zážitek, a tedy na počet hráčů. To by ovlivnilo investory a mělo násobně větší dopad než oněch 200 milionů.

Patrik Broniek

Fanoušek počítačových her, esportu a hudby.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button