NovinkyPCPS4

Elite Dangerous: Odyssey

Elite Dangerous – snad nejkomplexnější, největší,nejhezčí a po všech stránkách nejlepší simulátor vesmírných lodí. On to totiž není jen simulátor. Je to taky RPG. A oboje žvýká na jedničku a pěkně pospolu.Kdo si tuhle pecku někdy zkusil, tak vždy uzná dvě věci – že je ta hra SVINSKY obrovská a že nikoho nevodí za ručičku. To, že tento počin předchází pár předešlých dílů ani nebudu rozvádět.

Moje první zkušenosti s Elite jsou trochu …. no řekněme smíšené. Vyplivne vás to prostě “někde” ve vesmíru a hrej si. Můžete si splnit trénink, tam si zkusíte základní ovládání lodě. A věřte, je opravdu nutné si ovládání projít a pořádně pročíst a nastavit. Budete totiž používat velkou spoustu tlačítek. Pak taky otázka – joystick nebo kláveska? To je asi na každém. Já si joystick koupil kvůli požitku z létání, ale mí tehdejší guru tvrdili, že na klávesnici s myší je např PvP jednodušší. Ne! Mě to na páce baví!

Takže, jak už se řeklo – vesmír. Někde. Zkoušíš pár prvních manévrů, najdeš první obchodní stanice a města. Pár prvních skoků mezi soustavami. Lítáš kolem planet a hvězd s otevřenou tlamou protože “Tohle je prostě sakra WOW! Jak je to ku..a velký!?” Pak questy – převážet lidi nebo materiál, objevovat systémy, bojovat, těžit prostě co chceš.

Letový model je vykoumaný. Ve všech směrech. Pokud si dokoupíte ještě DLC Horizons (dneska už to bez něj ani nemá smysl) máte možnost přistávat na atmosferických planetách a jezdit na nich například roverem a těžit, nebo se jen tak kochat. Funguje zde i politika, kdy se můžete přidat k některé frakci a podporovat určité vládce v daných systémech.

Opravdu, mluvit o Elite je na dlouho, psát ještě na dýl. Můžete mi důvěřovat, že pokud pokukujete po vesmírném simulátoru a máte dostatek času, trpělivosti, schopnosti si dohledávat informace a taky vám nechybí trochu fištróna, určitě najdete zalíbení. Komunita bývá celkem netoxická. Je to dáno průměrným věkem hráčů , jelikož Elite pro děcka a puberťáky není, je to moc těžký.

Tolik o Elite dneška. Ovšem, dámy a pánové, Frontier ukázal drápky a vydal trailer na Odyssey! Co by to znamenalo? Že by se Elite stalo ne jen simulátorem a RPG dohromady, ale přidal by další žánr a tím je FPS. Je to tak! Prakticky je to to jediné, co by mohlo Elite “scházet” i když i tak to slovo nerad používám, jelikož stovky hodin jsou pro tuto hru málo. Procházet se po městech, stanicích a planetách by byl sen! Ve videu jdou vidět taky jakési trysky, pomocí kterých se budete moci lépe pohybovat po planetách ale co víc? No kvéry sakra! Jasně! Vypadá to, že se budeme moct řezat nejen ve válečných lodích, ale taky na nohách a vidět si při tom pěkně do xichtu!

Pokud se do Elite podaří zakomponovat FPS stejně dobře jako oba předešlé žánry, mám jasný důvod se do hry znova vrátit a věřím tomu, že v ní strávím stovky hodin! Frontier má mou plnou důvěru, kluci to určitě dají na výbornou a z kraje roku 2021 (no, prej teda) hurá na věc!

David "Salamista" Hrňa

Všichni máme jedno společné - máme rádi hry! Ať hraješ na čemkoliv a cokoliv, jde nám o zábavu! Toho se držme.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button