NovinkyOldschool

Neverwinter Nights – klasika podle D&D

Kdo by neznal klasickou deskovou hru Dračí Doupě. Hra, která fantazii neklade meze a pokud se člověk dobře seznámí s pravidly , dá se u ní strávit spousta hodin. Ono, co si budem nalhávat, pravidel a mechanik je tam mnoho a co se týče herní doby, je opravdu dlouhá a pokud nemáte kamarády se spoustou času a chutí do trochy roleplayingu , je velmi obtížné si hru užít.

To si samozřejmě uvědomili i vývojáři PC her. Vzít deskovou hru a zkusit ji překlopit do PC verze? No tyjo, jasně! Odpadá totiž nutná dávka fantazie, která je potřeba k představě prostředí, charakterů, nepřátel a prakticky všeho okolo. To zmákne počítačová grafika. Krom toho je možné hru taky ozvučit, což v deskové , krom výkřiků opilých kamarádů “Já zlá ork, chtít sníst elf bo on mít hnusná špičatá uši”, jaksi nejde. Nápad by teda byl, ale jak s tím naložit dál?

Roku 1991, tedy v době kdy byly PC hry prakticky v plenkách vyšla první verze multiplayer roleplaying Neverwinter Nights (Advanced Dungeons&Dragons), kterou vydávalo sdružení společností  AOL, Beyond SoftwareSSI, a TSR . Chtěl bych se však věnovat verzi, která vyšla z rukou  BioWare a Obsidian Entertainment 18. června 2002.

Neverwinter Nights je zasazeno do fantasy světa  Forgotten Realms , kterému dal vzniknout  Ed Greenwood roku 1967 a první verze jeho produktů vyšly někdy kolem 1987. Prakticky se jedná o nastavení pravidel daného světa pro D&D. O tento, krom právě NWN, se opíraly i jiné hry jako  Pool of Radiance (1988), Eye of the Beholder (1991), Baldur’s Gate (1998), Icewind Dale (2000), Baldur’s Gate II: Shadows of Amn (2000) . Ale dost z historie. Pojďme se podívat, jak se vlastně hraje Neverwinter Nights (2002).

Při spuštění vás čeká klasické tvoření charakteru. Ale pozor, je třeba si opravdu dobře promyslet, jakým směrem se budete chtít vydat a dobře si přečíst požadavky všech povolání. Máme totiž možnost je různě kombinovat, ovšem za předpokladu právě splnění daných podmínek. Budu člověk, ork, elf, půlčík ? Stanu se zlodějem, klerikem, bojovníkem, barbarem, zaklínačem? Chci bojovat na blízko? Jakou zbraň budu používat? Nebo chci střílet lukem, kuší či používat házecí zbraně? Nebo můžu taky kouzlit, jasně. K tomu pak je třeba přizpůsobit vlastnosti charakteru. Krom klasických atributů jako síla, odolnost, charisma, obratnost atd., máme taky perky a dovednostní body. Všechno z tohoto nějak zasahuje do schopností postavy čelit nepřátelům. Zabývat se samotnými možnostmi “buildů” by bylo na opravdu dlouho, protože kombinací je nespočet a je opravdu jen na vás, jak s nimi naložíte.

NWN obsahuje kampaň, kde, jak už tomu tak bývá, se stanete právě vy tím hrdinou, který má zachránit situaci. Do příběhu vás hned na začátku uvede Lady Aribeth, po čertu drsná a sexy ženská, která vysvětlí situaci a bude po vás chtít pomoci se šířícím se morem. Nebudu spoilovat, tudíž nechám na každém z vás, aby se svého úkolu zhostil podle svého. Samozřejmě pokud budete chtít pokračovat po dohrání základní hry, máte k dispozici i datadisky Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide a Neverwinter Nights: Hordes of the Underdark . Neméně zajímavé jsou pak i komunitní tvorby, kterých je dostatečné množství, abyste se u hry zabavili na dlouhé hodiny.

Ale co mě osobně na této hře zaujalo nejvíce, je multiplayer, kde sem strávil stovky hodin svého času. Neverwinter Nights se objevilo na steamu ve verzi Enhanced Edition s oběma datadisky. Můžete tak procházet kampaň ve více lidech, nebo se připojit na velkou spoustu serverů, které díky nástroji Aurora jen tak neomrzí. Mimochodem Aurora je zjednodušeně řečeno editor úrovní, ve kterém s trochou šikovnosti a zkušeností se scripty, dokážete vytvořit stejně kvalitní kampaň, či svět, jako samotní autoři. Na výběr pak jsou RP servery, PvP servery, či smíšené. Dodnes existují i české servery, které jsou stále v provozu. Pokud propadnete kouzlu stavění buildů (tzn. nových postav s neotřelými a nečekanými schopnostmi) budou pro vás server BoW (Bastion of War) jako dělané. Ale pozor, vyrovnat se zkušeným builderům bude opravdu výzva, jelikož NWN nabízí opravdu komplexní formování postav při levelování.

Samotný bojový systém pak řídí virtuální “hod kostkou”, kdy na základě vašich statistik a statistik protivníka přičítá hozená čísla a výsledkem budiž váš zásah do nepřítele, či minutí. Stejně tak házejí vaši oponenti. V pozdějších fázích pak dokáží postavy zabít protivníka klidně i jedním úderem, ale to už je vyšší dívčí. Pokud si multiplayer a PvP zamilujete jako já, dobře poslouží i web https://nwn.fandom.com/wiki/Grimoire, kde si můžete s klidem dopředu projít buildy level po levlu a vědět tak na každé úrovni, které staty, perky či dovednosti je potřeba si zvolit.

A proto dost tlachů a hurá do fantasy světa se spoustou kreatur, oblud, draků, nemrtvých, brouků a prakticky všeho, co vás jenom napadne. Pro fanoušky RPG her je tento titul prakticky povinností, protože i přes svůj důchodový věk je opravdu perlou ve světě D&D her.

David "Salamista" Hrňa

Všichni máme jedno společné - máme rádi hry! Ať hraješ na čemkoliv a cokoliv, jde nám o zábavu! Toho se držme.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button