Google StadiaNintendoNovinkyPCPS4RecenzeXbox One

DOOM Eternal | opravdu je tohle DOOM?!

Ne onu otázku v nadpise opravdu nemyslím ve zlém, právě naopak! Když jsem začal s hraním DOOM Eternal mohli jste být u toho a sledovat, jak hraju na streamu na naší facebookové stránce a určitě jste postřehli, že jsem nebyl zrovna nadšený.

DOOM jsem totiž hrál naposled před 20 lety jako puberťák a to, co jsem si pamatoval bylo, že to byla sice neskutečně zábavná hra, ale opravdu jen pro mé tehdejší já. Dnes? Dnes chci od her samozřejmě mnohem více než jen bezduché kosení monster! Dnes chci příběh a něco navíc, něco, co mě u hry udrží! A asi nemusím dodávat, že stream místo předpokládané hodiny trval hodiny dvě a mohl trvat mnohem déle …

Každý mohl vidět, jak se má nálada začala na streamu měnit a já se postupným odkrýváním mechanik, přicházením na nové vychytávky a všudypřítomným masakrem nechal unášet. Připadal jsem si jako hlupák, ale hlupák, který je příjemně ba až extrémně příjemně překvapen zábavností a návykovostí kterou DOOM Eternal disponuje.

Je to vlastně až nepřirozené, jak zábavný DOOM Eternal je. Série DOOM si prošla už mnoha iteracemi a změnami (jak dobrými, tak špatnými) a pak přišel DOOM 2016, který uchvátil většinu herní populace. Člověk by si tedy řekl, že dál už se to posunout nedá, vždyť za ty dlouhé roky už museli vývojáři využít všechny možnosti. Jenže to se pleteme.

DOOM Eternal přináší ještě robustnější a plynulejší bojový systém, příběh který vás zaujme, masivní systém modifikací zbraní, upgrady obleku, skryté lokace, cheaty, tajemné nepřátele, hračky, možnost zahrát si původní DOOM na 90kovém počítači, ale i dostatek monster pro brutální souboje plné krve a síry. Ve hře pak samozřejmě najdete monstra známá, ale i neznámá. Všechny naštěstí mají své silné, ale i slabé stránky, a tak není nic složitého je proti nim využít v případě, že jste monstry doslova zaplaveni (tedy za předpokladu, že si všechny zapamatujete). Aby to na vás ale nebylo příliš má DOOM Slayer několik nových upgradů.

Můžete se totiž lépe pohybovat po mapě, a to pomocí double jumpů, šplhání na stěny či dashe, který funguje jak na zemi tak ve vzduchu. Aby to nebylo málo jsou tu i vylepšení jako “automatická zbraň na vašem rameni” – ne nepodobná té z Predátora – která může fungovat jako plamenomet, střílet granáty či ledové bomby, které zmrazí vaše nepřátele.

Zlepšil se i level design a umístění nepřátel tak, aby se hráč mohl lépe pohybovat a působit maximální destrukci všude kam se pohne. Tatam jsou uzavřené arény, kdy jste prakticky byly donuceni stát na jednom místě a ničit jednu vlnu nepřátel za druhou, teď budete skákat, střílet, běhat, řezat, likvidovat a nonstop se pohybovat, což zvyšuje i plynulost hry samotné. Lokace jsou navíc naprosto dechberoucí a nejednou vás zarazí úroveň detailů které se v nich objevují. Démoni na pozadí, runy, všudypřítomná láva, hřmějící oblaka to vše doplňuje už tak úchvatnou atmosféru na maximální úroveň. V určitých chvílích jsem měl sto chutí se zastavit a prostě se jen kochat okolím (tedy kdyby mi to hordy nepřátel dovolili).

To podstatné ale je, že DOOM Eternal není tak jednoduchý, jak se může z předchozích řádků zdát. Jasně hodně záleží na obtížnosti, kterou si zvolíte (a že si tu každý najde tu svou), ale rovnou řeknu, že jsou tu chvíle, kdy vám žádné skákání ani upgrady nepomohou v tom, abyste nehodili svou klávesnici o zeď …

Z hlediska grafiky a zvuku se pak asi není nijak třeba vyjadřovat. Soundtrack byl u všech DOOM her vždy výborný a nejinak je tomu tady, kdy vaše zabíjení doplňuje zvuk hard metalu kamkoliv se pohnete. Ten samozřejmě ke hře skvěle sedí a ani na chvilku vás nijak nerozptyluje. Grafika je také na neskutečně vysoké úrovni a upřímně nechápu úroveň optimalizace, kterou vývojáři z idSoftware předvedli. Hra navíc běží bez jakýchkoliv kiksů a během hraní jsem nenarazil na žádný problém ani bug.

Celkově vzato je DOOM Eternal fantastickou hrou, vzal si to nejlepší ze všech svých předchůdců a doplnil to o desítky nových vylepšení, která z něj dělají svěží a zábavnou zkušenost. Pokud jste čekali stejně jako já, že to není hra pro vás, asi se pletete. DOOM Eternal by si měl zahrát každý fanda FPS her.

Hru pro účely recenze dodala CENEGA za což jim děkujeme!

Verdikt

Grafika - 95%
Zvuk - 93%
Multiplayer - 86%
Příběh - 74%
Hratelnost - 100%

90%

Naše skóre

DOOM Eternal je fantastickou hrou, která mile překvapí každého kdo si ji jen vyzkouší. Pokud hledáte masakrální střílečku s něčím navíc, jste na správném místě.

User Rating: 4.35 ( 1 votes)

Jan "White Rabbid" Kőrmendy

Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, streamer, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button